Med "Frälsningsvagnen" drog vi fram i Haparanda, erbjöd kaffe, kaka och frälsning. Vittnade för flera, de var öppna och mottagliga, tacksamma och glada. Normalt möter gatuevangelisation, inkl.dörrknackning olika sorters reaktion. Från en skala 1-10 där 5 är likgiltigt, 6 och uppåt är positivt och öppet, 4 och neråt är negativt, irriterat och argt. 10 är en person som gråtande i omvändelse tar emot Jesus. 1 är en knytnäve i fejjan...Idag var det 6-7 i reaktion, några 5:or. Om ett team vittnar för 100 personer en kväll, så har du alltså gott mottagande från ca 40 själar…Här nu lite kort undervisning om att "vara vittne":

ATT VARA VITTNE!

Alla troende är kallade att vittna om hur de blev frälsta, och Alla utan undantag har fått uppdraget att predika Evangeliet till människorna de har runtomkring sig; släkt, vänner, bekanta, jobbkollegor, grannar, okända man möter i affären på torget osv. Jesus befaller tydligt "Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen". Och Herren bistår med kraft till att lyda, Apg.1:8: "Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen".

Ändå så vill många kristna slingra sig undan med olika "religiösa" ursäkter och föreställningar. Det talas om att "vara försiktig och inte stöta sig med folk", att vinna dem genom långsiktiga relationer, goda gärningar och vänligt bemötande, att ständigt leende liksom krama dem till Himlen. Suck...Tänk er att vi står inför Gud på Räkenskapens dag och Jesus skulle säga till alla kristna som vittnat radikalt och påträngande ihärdigt om Honom, som predikat Evangeliet öppet till människorna, att: "Ve er, ni skrämde bort folket, ni skulle varit mer lågmälda och försiktiga och byggt relationer istället, och fått dem frälsta via kärleks gärningar"...Och skulle då Jesus berömma de andra troende som var försiktiga och "visa"? Eller kommer Herren säga ungefär till dessa: "Ni skämdes för mig och mitt Ord, ni drog er fegt undan för att bevara ert anseende, för att slippa förföljelse. Ni valde den breda och behagliga vägen, ni gömde undan ljuset och slängde saltet. Ni kunde gett hundratals, ja vissa av er Evangeliet till tusentals, men ni ville inte och de har gått förlorade"...

Ja, vad tror ni? Vilka ord möter vi på den dagen, inför Gud. Det ena utesluter inte det andra, visst ska vi bygga långsiktiga relationer och genom våra kärleksfulla liv vinna människor till Jesus, men inte enbart så! Det är alltjämt som Bibeln lär "Evangeliet är Guds kraft till frälsning". Och Guds Ord måste sås ut till människohjärtana så samvetet väcks och behovet av frälsning blir uppenbar. Jag själv hade inte blivit frälst om inte två ihärdiga gatuevangelister inte hade under ett års tid vittnat för mig. Jag reagerade från skala 1-10 i mina reaktioner gentemot dem, men tack Jesus för att de inte gav upp!

P.S! Detta inlägg kanske en del upplevde som lite "strängt", ibland behövs en väckarklocka höras, och en sådan är sällan bekväm...Vi har Bibelns vittnesbörd om att radikalt och öppet vittnande/predikande är Guds vilja, det var så 1:a tidens kristna agerade i Apostlagärningarna, ja, de blev förföljda men Guds kraft och nåd verkade...Idag gömmer sig många kristna räddhågat bakom kyrkväggarna, före Pingstdagens Andedop gömde sig lärjungarna också av rädsla, men efter Andedopet gick de ut och predikade frimodigt överallt...Samma språk talar Väckelsehistorien; Tänk på hur t ex John Wesley och Frälsningsarmén agerade förr i tiden, Wesley fick rasande mobbar efter sig och William Booths gäng drog in i östra Londons slum och predikade. Vi kunde fortsätta århundradena igenom och påvisa Gatuevangelisationens "relevans", men viktigt är att förstå den andliga påverkan sådan evangelisation är. Det är som att kasta in en Ljusfackla rakt in i mörkret, en proklamation som väcker folk i sin syndasömn...och det är en viktig ingrediens i s k "väckelse"...Slutligen, kom ihåg att "Guds kärlek fördriver all fruktan", om du är nära Jesus i en andlig gemenskap så upplever du Hans nöd för själars frälsning, och som Bibeln säger "Guds kärlek är utgjuten i våra hjärtan genom den Helige Ande", bli Uppfylld av Helige Ande och du kan i Guds kärlek evangelisera utan fruktan. Alternativet är "människofruktan med snaror som binder" och förhindrar Guds vilja för dig...

Det var en väckelsepionjär från förr som sade att har man inte nöd för själars frälsning, så kan man ifrågasätta om man själv är frälst? Nåja, det kanske var lite väl strängt, kanske inte...Men, har du märkt hur härligt nyfrälsta är, de vittnar vilt för allt och alla och ofta vinns nya till Jesus. Långt tillägg här nu, var välsignad. Jag avslutar med några Bibelställen, låt Gudsordet tala till dig, och var ett vittne för Jesus, varje dag, i den Helige Andes livgivande kraft:

Mark.16:15: "GÅ UT i hela världen och Predika Evangelium för hela skapelsen. Den som tror och blir döpt skall bli frälst, men den som inte tror skall bli fördömd"

Matt.28:18: "Jag har fått all makt i himlen och på jorden. GÅ DÄRFÖR UT och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn"

2 Tim.1:8: "Skäms alltså inte för vittnesbördet om vår Herre och inte heller för mig, hans fånge, utan bär också du ditt lidande för evangelium efter den kraft som Gud ger"

Matt.5:14: "Ni är världens ljus. Inte kan en stad döljas, som ligger på ett berg. Inte heller tänder man ett ljus och sätter det under skäppan, utan man sätter det på ljushållaren, så att det lyser för alla i huset. Låt på samma sätt ert ljus lysa för människorna"

Mark 8:38: "Den som SKÄMS för Mig och mina Ord i detta trolösa och syndiga släkte, för honom skall också Människosonen skämmas, när han kommer i sin Faders härlighet med de heliga änglarna."

Heb.10:35: "Kasta därför inte bort er FRIMODIGHET, som ger stor lön. Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat. Ty ännu en kort liten tid, så kommer hans som skall komma, och han skall inte dröja.Min rättfärdige skall leva av tro. Och vidare: Men om han DRAR SIG UNDAN finner min själ ingen glädje i honom. Men vi hör inte till dem som drar sig undan och går förlorade"

Matt.10:32: "Var och en som BEKÄNNER mig inför människorna, honom skall också jag bekänna inför min Fader i himlen".

Apg.5:27: "När de nu fördes bort, ställdes de inför Stora rådet, och översteprästen förhörde dem och sade: "Förbjöd vi er inte strängt att undervisa i det namnet? Och nu har ni fyllt Jerusalem med er lära och vill att den mannens blod skall komma över oss." Då svarade Petrus och apostlarna: "Man måste LYDA GUD mer än människor"

Apg.8:1: "Samma dag bröt en svår FÖRFÖLJELSE ut mot församlingen i Jerusalem, och alla utom apostlarna skingrades över Judeen och Samarien. Några gudfruktiga män begravde Stefanus och höll stor dödsklagan över honom. Men Saulus försökte utplåna församlingen. Han gick in i hus efter hus och drog fram både män och kvinnor och lät sätta dem i fängelse. De som nu hade skingrats gick omkring och PREDIKADE EVANGELIET"