Detta mitt inlägg blev publicerat av NSD (21/2-2022), då under pseudonymen Pekka. Jag heter ju annars Peter Kujala. De brukar skriva under med mitt rätta namn, men det får väl duga, tidningen har ju över 70 000 läsare! Här min mer utökade bloggversion, som är något längre än NSD-artikeln:

VAD ÄR EN DEMOKRATI? 

Att definiera demokrati är förstås ord som "folkstyre via fria val av representanter, politiker som ska förvalta folkets vilja". Men demokrati är också och framförallt åsikts- och yttrandefrihet. Ty, det är ingen vits och mening med fria val om inte allas åsikter får framföras. Demokratins kyrkogård skapas av varje nedgrävd och censurerad åsikt.

Det är lätt att bli fartblind i sin iver att fakenews-stämpla allt som inte följer det politiskt- eller medialt korrekta. Vi vill radera bort "skadliga åsikter" för att bevara samhället och beskydda folket; Men sådär har ju alla diktaturer historien igenom rättfärdigat censur och brott mot mänskliga rättigheter!

När övergår medias objektiva faktaredovisning till propaganda där åsiktskorridoren blir allt trängre och dess väggar alltmer av ogenomträngligt betong? Kan vi ens märka av vår raska marsch bort från demokratins fundament av åsikts- och yttrandefrihet? Hur skulle vi kunna se ifall vi befinner oss i demokratins trygga marker eller har hamnat utanför, när vi själva definierar vår demokrati med att ständigt och alltmer censurera icke-politiskt korrekta åsikter. Det som nu faktiskt sker på bred front via Facebook, Twitter, Google och Spotify. För att inte nämna TV:s nyhetsrapportering som är chockerande selektivt; där rätt åsikter färgas i ljusa färger och fel åsikter, om dessa några sällsynta gånger tillåts framträda är svartmålat och idiotförklarat. 

Många som håller med i mycket av det politiskt korrekta och instämmer bejakande i det mesta vi matas med via TV:n, medverkar mer eller mindre omedvetet i demokratins- och yttrandefrihetens avveckling av bara farten, eftersom man samtidigt faktiskt bejakar denna fanatiska iver att censurera bort skadliga åsikter. Dagens generationer har inte behövt kämpa för framdanandet av sann demokrati, inte behövt genomlida krig för att försvara denna sin så dyrköpta demokrati och yttrandefrihet. Därav fartblindheten, vi kan inte se vad vi vunnit och nu håller på att förlora, och återigen skanderas "för folkets bästa" som ett skräckinjagande eko från 30-talets Tyskland eller Sovjetunionen. Falskheten och faran i det ekot hör du inte inne i den betonginslutna åsiktskorridoren, och du märker inte hur fort utvecklingen går. Det blir då inget ljus i tunnels slut utan allt djupare mörker, såsom det senast begav sig på 1930-talet. 

Vilhelm Moberg, den kände och folkkäre författaren beskrev i en artikel i Dagens Nyheter, 14 december 1965 vad en skendemokrati är. Låt hans ord bli en väckarklocka, en ny rörelse och kamp för att återvända till demokratins fundament av sann åsikts- och yttrandefrihet. Vilhelm Moberg:

"I en demokratur (notera ordet noggrant) råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps".

Voltaire, som anses vara en av demokratins främsta pionjärer. Han definierade det som är demokratins absoluta förutsättning med detta yttrande: "Jag hatar dina åsikter men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem". 

För mig som kristen, och i synnerhet som evangelist är bevarandet av religions- och yttrandefrihet oerhört viktigt. En stor del av 1800-talets emigration till USA var frihetslängtande kristna som ville kunna leva ut och sprida sin tro. De flydde undan förtryck och censur. Men, vart kan vi fly idag när utvecklingen rusar mot en "global" diktatur? Vi må kämpa in i det sista, predika och ge ut evangeliet, ty som Jesus sade "Så länge det är dag måste vi göra hans gärningar som har sänt mig. Natten kommer, då ingen kan arbeta"(Joh.9:4)...

Och Herren sade: "Var alltså inte rädda för dem. Ty ingenting är dolt som inte skall uppenbaras, och ingenting är gömt som inte skall komma i dagen. Vad jag säger till er i mörkret skall ni säga i ljuset, och vad ni hör viskas i ert öra skall ni ropa ut på taken"(Matt.10:26-27)...

Låt oss avsluta detta brandtal för demokrati och yttrandefrihet med ett sista Bibelställe. Guds Ord som 2000 års förföljelse inte kunnat stoppa från att spridas, 1 Tim.2:1-4:

"Först av allt uppmanar jag till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan föra ett lugnt och stilla liv på allt sätt gudfruktigt och värdigt. Sådant är rätt och behagar Gud, vår Frälsare, som vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen".

 

P.S! Jag har samtalat med hundratals människor från vitt skilda länder, kulturer och bakgrund, från olika "socioekonomiska" läger osv. Alla på denna jord tänker och tycker faktiskt inte lika som vi i lilla Sverige...Om du ska få en vettig överblick av värld och verklighet så gäller, enligt min fria åsikt att läsa först och främst Bibeln, Guds eget Ord. Du väljer själv förståss om du tror det skrivna eller inte. Sedan rekommenderar jag att inte bara stirra dig blind på SVT eller TV4, utan läs andra nyhetskällor via internet, från olika länder. Då sprängs den där åsiktstunneln av betong... 🤗

YTTERLIGARE: 

Demokrati är förstås ett stort begrepp, detta inlägg handlar inte om "teokrati" kontra demokrati, utan om de enda alternativen vi har idag i detta jordiska samhälle, dvs diktatur kontra demokrati. I sistnämnda bör det vara betydligt lättare att fungera som kristen, församling och evangelist. Förvisso var det väckelse i decennier i kommunistiska diktaturen Kina, men å andra sidan tvärtom under 70 år av Sovjetkommunism, inte förrän Gorbatjovs "glasnost" och dess demokratisträvanden kunde väckelse bryta ut i landet. Under Hitler var det också väldigt svårt för kristen tillväxt. Självfallet har demokrati inte bara fördelar ur kristen synvinkel, men i enda möjliga valet mellan diktatur/halvdiktatur (Mobergs "demokratur") och demokrati är valet enkelt vad välja…

Tänker också på USA, hur landet faktiskt blev en demokratisk fristat för miljoner förtryckta kristna i Europa. I Sverige var, via Konventikelplakatet från 1726 frikyrklighet strängt förbjudet i 132 år, men i "the land of the free" fick man fritt utrymme, och gigantiska väckelser förde miljoner till Kristus.